KRIMIONLINE, KRIMI ZPRÁVY, KRIMI VIDEA, KRIMI PLUS

KRIMIONLINE.cz

KRIMI ZPRÁVY ONLINE

krimi zprávy

ČLÁNKY

Nedávali chlapci inzulín a on zemřel. Odsedí si 15 let

Hradecký krajský soud ve středu potrestal 15 roky vězení matku šestiletého chlapce a jejího druha, kteří dítěti trpícímu cukrovkou nepodávali inzulín. Chlapec zemřel v dubnu 2013. Podle spisu partneři v rozporu s pokyny lékařů snižovali a postupně vysadili dávky inzulínu.


„Jděte už do háje, fakt,“ jediný komentář, který obžalovaná Jana H. řekla novinářům po odchodu ze soudní síně. V ní se stejně jako její druh Ivan D. proti rozsudku odvolala.

Trestní stíhání bylo zahájeno pro trestní čin ublížení na zdraví s následkem smrti, ke kterému bylo později přidáno týrání svěřené osoby. Ovšem v průběhu hlavního líčení došlo k dalšímu překvalifikování, a to na vraždu dítěte, navíc zvlášť trýznivým způsobem.

„Chlapec trpěl, protože hyperglykemie, následkem které docházelo k selhávání orgánů, přináší bolesti břicha, je spjata se stavem, který by obtížně snášel i dospělý, natož šestileté dítě,“ uvedla státní zástupkyně Lucie Žabková s tím, že chlapec trpěl několik dní před smrtí. Příznaky hyperglykemie se ale začaly projevovat od chvíle, kdy mu byl lék snižován a postupně se stupňovaly.

Jak vyplynulo z výpovědí svědků, oba obžalovaní věděli, co se stane, když nebudou aplikovat inzulín. „Ano, věděli, že může dojít k těžkému poškození na zdraví až smrti,“ dodala státní zástupkyně.  Jsou to podle ní lidé, kteří disponují mentální kapacitou spíše podprůměrnou, ale dostačující na to, aby pochopili charakter nemoci i způsob léčby.

„Gró jejich obhajoby spočívalo v tom, že byli navedeni léčiteli k vysazování a postupné neaplikaci inzulinu. Nicméně to nebylo prokázáno a navíc, ani taková skutečnost by je trestní odpovědnosti nezbavila,“ dodala žalobkyně.

Vinu necítili

Obžalovaní před soudem uvedli, že vinu necítí, vysazení podávání inzulínu jim údajně doporučili odborníci na takzvanou iris diagnostiku, která se zabývá diagnózou zdravotního stavu podle obrazu duhovky oka.

Od poloviny února loňského roku dítěti, o které společně pečovali, začali radikálně snižovat dávky inzulínu, který podávali jednou za čtyři dny. Posléze lék vysadili úplně, což vedlo k chlapcově smrti. Zemřel loni 10. dubna následkem oběhového selhání při hyperglykemickém kómatu.

Hoch byl vážně nemocný

„Váhali jsme, ale když jsme viděli, že některé přírodní medikamenty fungují, tak jsme uvěřili. Svévolně bychom lék nevysadili. Ale mysleli jsme, že ho léčíme, jen jinou metodou,“ bránil se u soudu obžalovaný, který chlapce považuje dodnes za syna, i když nebyl jeho vlastní.

Jak připomněl, od narození byl hoch vážně nemocný. „Partnerka dělala nemožné, aby mu pomohla. Když nepomohli lékaři, jezdili jsme do Mariánských Lázní k lékařce praktikující přírodní medicínu. Našli jsme kapičky Tibetská medicína. Stále jsme hledali nějaké cesty, jak zmírnit záchvaty,“ uvedl během výpovědi obžalovaný.

Diagnostika pomocí očí

Zoufalí a vyčerpaní z péče o syna, jehož stav se stále jen horšil, narazili loni v lednu v Trutnově na ordinaci slibující zázraky, Iris diagnostiku pomocí očí.

„Dali nám další šanci. Řekli, že podle jejich vyšetření z očních znamének chlapec cukrovku nemá. Pouze cukr v hlavě. Nerozuměli jsme, co to je, ale hovořili o cukru v hlavě. Říkali, že to bude pět těžkých let, ale dali nám 60procentní šanci na uzdravení. Dokonce nám řekli, že bude mluvit,“ poznamenal obžalovaný.

Během přípravného řízení byli vyslechnuti i tito podnikatelé. „Připustili, že u nich obžalovaní byli, ale v žádném případě jim prý nedoporučovali ani snížení inzulinu, ani jeho vysazení,“ uvedla státní zástupkyně Žabková.


(Zdroj: Krimi Zprávy Trutnov)


krimi pátrání

PÁTRÁNÍ PO OSOBÁCH


ČORBA LADISLAV
* 18.3.1963 hledaný

DUCHOŇ KAREL
* 19.1.1990 hledaný

FILIP MIROSLAV
* 28.12.1955 pohřešovaný

ILIEVA MARIA METODIEVA
* 16.11.2007 hledaná

JANDOVÁ KATEŘINA
* 23.8.1991 hledaná

KMOCH PAVEL
* 8.6.1971 hledaný

LOKAJÍČEK LADISLAV
* 20.3.1999 hledaný

POPOVICI MARK
* 5.11.2018 pohřešovaný

RAETHER MICHAL
* 17.10.1986 pohřešovaný

RAKAŠ PATRIK
* 13.1.1993 hledaný

ŠIMKOVÁ KLÁRA
* 30.11.2006 hledaná

(Zdroj: Policie ČR www.policie.cz)

krimi zprávy

KRIMIONLINE.cz

Praha Brno Ostrava Plzeň Liberec Olomouc Ústí nad Labem České Budějovice Hradec Králové Pardubice Havířov Zlín Kladno Most Karviná Opava Frýdek-Místek Karlovy Vary Teplice Děčín Jihlava Chomutov Jablonec nad Nisou Přerov Prostějov Mladá Boleslav Česká Lípa Třebíč Třinec Tábor Znojmo Příbram Cheb Orlová Kolín Trutnov Písek Kroměříž Šumperk Vsetín Valašské Meziříčí Litvínov Uherské Hradiště Hodonín Český Těšín Břeclav Krnov Litoměřice Sokolov Nový Jičín